Active Noise Cancelling

Active Noise Cancelling
De Golden Sound Buds zijn nieuw op de markt gebracht en te vinden in de catalogus van Golden Sound, Bol.com & Belsimpel. Deze draadloze oordopjes maken het assortiment uniek doordat zij een zogeheten Active Noise Cancelling bevatten. De Active Noise Cancelling is sinds kort razend populair onder gebruikers van oordopjes en koptelefoons. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het fenomeen: Noise Cancelling.

1. De opkomst van de draadloze oordopjes

Sinds de introductie van de Airpods in 2016 zijn de draadloze oordopjes in populariteit enorm gestegen. Iedereen wilde deze geavanceerde oordopjes hebben. De oordopjes gaven je een status gevoel. Geavanceerde dure oordopjes dragen? Dat wilde iedereen wel. Maar wat maakte deze oordopjes nou uniek? De oordopjes hadden geen irritante bedrading meer, maar was het geluid nou echt zo goed?

2. Noise Cancelling

De Airpods waren razend populair, maar deze beschikten nog niet over een geluidswerende functie. Gebruikers hadden dan wel de populaire oordopjes, maar werden nog wel constant gestoord door allerlei omgevingsgeluiden. De geluidswerende functie, ook wel Noise Cancelling genoemd, ging dit fenomeen tegen.

2.1 Wat is Noise Cancelling?

De Active Noise Cancelling, afgekort ANC, betekent letterlijk actieve ruisonderdrukking. Deze unieke functie bestaat nog niet lang, maar is tegenwoordig te vinden in een aantal nieuwe oordopjes. Zo beschikken de Golden Sound Buds over deze functie. Deze geavanceerde technologie zorgt voor een verbeterde luisterervaring onder gebruikers.

 

2.2 Wat doet Noise Cancelling?

Noise Cancelling is een ingebouwde technologie in de draadloze oordopjes of koptelefoons die ervoor zorgt dat omgevingsgeluiden onderdrukt worden. Dit wordt gedaan door een tegengeluid te produceren. Het geluid van de omgeving wordt omgezet in een nieuwe geluidsgolf die precies het tegenovergestelde is van het origineel. Op deze manier komen beide golfen de oor binnen, als gevolg dat je minder hoort van je omgeving.

2.3 Waar wordt het voor gebruikt?

Tegenwoordig beschikken meerdere soorten in-ear oordopjes over een Active Noise Cancelling. Onder andere ook de nieuwe Golden Sound Buds. Het stukje technologie is ingebouwd in de earbud en hierdoor kan de gebruiker zich goed afzonderen. De Noise Cancelling kan dankzij de handige touch bediening aan of uitgezet worden. Wanneer je bijvoorbeeld in een concentratie modus zit, kun je dit gebruiken. Zit je in een werkomgeving, waarbij je ook nog interactie hebt met mede-collega’s? Schakel de modus dan uit door het 3 seconden ingedrukt houden van de touch bediening.

3. Alternatieven Active Noise Cancelling

Active Noise Cancelling vereist natuurlijk een bepaalde technologie. Deze technologie is geavanceerd en complex. Logisch natuurlijk dat de prijs van deze oordopjes dan hoger liggen. De prijzen lopen vaak op tot de 100 euro en hoger en dat is niet altijd voor iedereen betaalbaar. Zijn er dan ook alternatieven voor dit stuk staaltje technologie?

Jazeker! Er bestaan nog meer verschillende functies. Weliswaar minder efficiënt dan de Active Noise Cancelling, maar zeker handig om te gebruiken. Denk aan de Ambient mode, Gaming Mode en de Passieve Noise Cancelling.

3.1 Passieve Noise Cancelling

Naast de Active Noise Cancelling bestaat ook de Passieve Noise Cancelling (PNC). Deze functie lijkt erg op de ANC functie, maar het werkt net even anders. Bij oordopjes met deze functie moet je denken aan oordopjes met een rubberen siliconen tip. Deze neemt de vorm van jouw oorschelp over en creëert een afsluiting van de buitenwereld. Hierdoor dringen de omgevingsgeluiden niet meer binnen tot in de oor.

Anders dan de Active Noise Cancelling wordt bij deze functie de omgevingsgeluiden geblokkeerd door de rubberen tips. De geluiden worden wel gedempt, maar nog niet optimaal. De Active Noise Cancelling zorgt ervoor dat dat alle geluiden geweerd worden. Je beleeft de oordopjes alsof je in je eigen wereld zit. Handig bij situaties waarin je je goed moet kunnen concentreren.

3.2 Ambient mode

Een andere vorm van een geluidswerende functie binnen de oordopjes is de zogeheten Ambient Mode. Deze functie zorgt voor dezelfde geluidskwaliteit als de Active Noise Cancelling. Met deze modus hoor je wel geluiden van buitenaf en van je omgeving. De oordopjes staan dus omgevingsgeluiden tot op een zekere hoogte wel toe, waardoor je interactie kunt hebben terwijl je muziek luistert. De geluidskwaliteit wordt er echter niet minder op. Zoals in de afbeelding hieronder weergegeven worden geluiden als het ware toegelaten en gefilterd.

3.3 Gaming mode

Tot slot is er nog een alternatieve functie. De zogeheten Gaming Mode. Deze is ook geïntegreerd in de Golden Sound Buds evenals de Ambient mode. Deze modus is ervoor bedoeld om geluiden tijdens bijvoorbeeld het gamen realistischer te maken. Dit wordt gerealiseerd door het instellen van een lagere latentie. Een lagere latentie zorgt bijna altijd voor een hogere audiokwaliteit.Volgende lezen